Ceaiul verde

ceaiul verdeStiai ca ceaiul verde este cea mai populara bautura din lume. Continand jumatatea din cantitatea de cofeina pe care o are cafeaua, ceaiul verde este un intaritor reconfortant fara, insa, a produce agitatie. Dar consumul de ceai verde este mult mai mult decat un obicei civilizat; el va poate salva chiar viata. Cercetatorii au descoperit ca bautorii de ceai verde prezinta un risc mai mic de a prezenta boli cardiace, accident vascular cerebral, cancer si – in mod ciudat – chiar si carii dentare.

La inceputul anilor 1990, cercetatorii au observat ca in randul femeilor japoneze care practicau arta Chanoyu, traditionala ceremonie a ceaiului, se inregistra o rata mai mica de mortalitate in comparatie cu celelalte femei. Oamenilor de stiinta nu le-au trebuit mult timp pentru a stabili ca anumiti compusi ai ceaiului verde – in mod deosebit polifenolii, care prezinta 30% din conpozitia acestuia – sunt printre cei mai puternici antioxidanti care au fost descoperiti vreodata. Antioxidantii sunt substante care contracareaza efectul radicalilor liberi, molecule oxidate de oxigen care distrug celulele din intreg organismul si cresc roscul aparitiei unor boli grave precum cancerul.

Dar sa nu confundati ceaiurile din plante medicinale, precum musetelul, cu ceaiul veritabil din Camellia sinesis, planta de ceai. Ceaiul verde raspandit in tarile din Asia se obtine printr-un procedeu simplu de punere la abur si apoi de uscare a acestei plante. Ceaiul pe care il consumam zilnic, denumit ceai negru, trece printr-un proces de fermentatie care ii da o aroma mai puternica si o culoare mai inchisa – micsorand, astfel, efectul protector al compusilor sai chimici.

Sa bem ceai pentru a ne feri de cancer?

In experimentele de laborator, ceaiul verde a fost recunoscut ca avand proprietati antioxidante, dar studiile facute asupra oamenilor au avut rezultate contradictorii. Unele studii epidemiologice care au comparat persoanele care consuma ceai verde cu cele care nu o fac au aratat ca ceaiul previne aparitia cancerului: alte studii nu au dovedit insa acest lucru. S-au facut multe alte cercetari asupra actiunii ceaiului verde asa ca dovezile pana in momentul de fata atesta ca acesta este bun. De exemplu, cele facute in China au aratat ca un consum regulat de ceai verde reduce semnificativ riscul aparitiei cancerului de esofag si stomac. Totusi, un alt studiu facut in Olanda nu a gasit nicio legatura intre consumul de ceai verde si protectia impotriva cancerului. Deoarece in procesul de obtinere a ceaiului negru se distrug o parte intre compusii antioxidanti, se pare ca ceaiul verde este un luptator mai puternic impotriva cancerului decat cel negru, cu toate ca amandoua categoriile ofera aceleasi beneficii de protectie.

Ceaiul verde este bogat in substante numite catechine. Acestea au proprietati antioxidante puternice –  de 100 de ori mai mari decat vitamina C – si se pare ca protejeaza AND-ul celular de modificarile care induc cancerul. Si ceaiul negru contine catechine, dar in cantitati mai reduse.

In studiile privind cancerul de piele, animalele de laborator, carora li s-a administrat ceai verde  au prezentat cancer de piele de 10 ori mai putin decat grupul caruia i s-a  administrat doar apa. In ceea ce priveste prevenirea cancerului de piele, se pare ca ceaiul verde este la fel de eficient daca este consumat intern sau aplicat pe piele. Datorita efectelor antioxidante care pot reduce ridurile sau alte forme de degradare ale epidermei, multi fabricanti de produse cometice au inceput sa adauge ceai verde in produsele de ingrijirea pielii.

National Cancer Institute din SUA face ceretari asupra ceaiului verde ca agent protector impotriva cancerului de piele. Unul dintre studii cerceteaza efectele protectoare ale unei pilule facute din ceai verde asupra leziunilor cutanate produse de expunerea la soare; un alt studiu este indreptat asupra foloirii ceaiului verde pentru reducerea leziunilor cutanate precanceroase.

In timp ce ceaiul verde este apreciat pentru proprietatile sale anticancerigene, exista unele dovezi ca acesta poate ajuta si persoanele care sufera deja de aceasta boala. Catechinele din ceaiul verde inhiba producerea de urochinaza, o enzima necesara celulelor canceroase pentru a se dezvolta. Se pare, de asemenea, ca stimuleaza procesul de moarte programata a celulelor, sau apoptoza, la nivelul celulelor canceroase. Intr-un studiu efectuat pe o perioada de sapte ani la care au participat femei cu cancer la san, s-a aratat ca in cazul celor care au consumat zilnic cinci cani de ceai verde, cancerul nu a metastazat in ganglionii limfatici spre deosebire de grupul care a consumat mai putin ceai verde.

Sanatatea inimii si altele

Deoarece polifenolii din compozitia ceaiului au o actiune atat de puternic antioxidanta, ei pot juca un rol protector in orice zona a organismului care este afectata de actiunea radicalilor liberi, inclusiv arterele. De asemenea, ceaiul verde are proprietati antibacteriene care sunt benefice pentru sanatatea dintilor.

O cana de ceai verde pe care o beti zilnic va ajuta sa:

- Preveniti bolile de inima. Substantele chimice din ceaiul verde impiedica oxidarea colesterolului. Procesul de oxidare se produce atunci cand colesterolul este atacat de radicalii liberi. In urma acestui proces, colesterolul se poate depune pe peretii arterelor, un pas pe drumul catre boala cardiaca.

- Ameliorarea arsurilor solare, dar si multe altele. Deoarece contine substante astringente care diminueaza inflamatiile, un pliculet umed cu ceai poate calma pielea arsa de soare, precum si hemoroizii sau ulcerele bucale. (Ceaiul verde este alcalin si de aceea neutralizeaza acizii care se formeaza in tesutul unei ulceratii.)

- Reduceti riscul unui accident vascular cerebral. Se pare ca femeile care consuma in mod frecvent ceai verde au un risc mai scazut de producere a unui accident vascular cerebral, datorita probabil actiunii polifenolilor din ceai care reduc pericolul distrugerii vaselor de sange cerebrale;

- Sa aveti o dantura puternica. Ceaiul contine o cantitate modesta de fluor, mineralul care intareste smaltul dintilor si impiedica aparitia cariilor. Mai mult decat atat, taninurile si polifenolii continuti de ceai verde inhiba actiunea bacteriilor asupra dintilor. Exista dovezi ca ceaiul verde imbunatateste capacitatea smaltului dintilor de a rezista atacului violent al acizilor din cavitatea bucala asupra lor;

Beti  ceai verde pentru a va pastra sanatatea

Dupa doua sau trei cani cu ceai zilnic sunt suficiente pentru a profita de avantajele pe care ceaiul le ofera asupra sanatatii. Se pare ca si suplimentele de ceai verde care se gasesc in magazinele cu produse naturiste sunt eficiente. Doza obisnuita este de 250 pana la 400 mg zilnic.

Avertisment! Proprietatile sale protectoare se pot diminua daca obisnuiti sa adaugati lapte in ceai. Proteinele din lapte se ataseaza de polifenolii din ceai inhibandu-le efectele benefice.

Leave Comment